INCREDIBIL! Un intreg cartier rezidential din Iasi este la un pas sa ajunga sub ape! Constructiile ilegale ale unui afacerist imobiliar au pus toti locuitorii in pericol – FOTO

• Rechinii imobiliari au pus stapanire pe o oaza naturala de la marginea orasului, acolo unde s-au construit numeroase vile de lux pe malul unui luciu intins de apa • In urma controalelor facute de autoritatile responsabile, s-a descoperit faptul ca „investitorii” din zona au blocat intentionat continuitatea unui curs de apa, ceea ce creeaza un pericol iminent de inundatie pentru locuitorii din apropiere • Cursul de apa a fost blocat pentru amenajarea unei statiuni de agrement, insa lucrarile au fost facute ilegal, fara autorizatii, iar la ultimele precipitatii abundente, gospodariile din zona au fost deja inundate, oamenii fiind ingroziti de faptul ca vor ajunge sub ape daca autoritatile nu vor lua masuri cat mai repede

Desi situatia delicata a iesenilor care locuiesc in apropierea lacului Hlincea dureaza de cateva luni dupa ce cursul de apa a fost blocat pentru amenajarea unei statiuni de agrement, autoritatile responsabile nu au luat pana acum masurile care se impun, desi numeroase familii sunt intr-un pericol iminent de a fi inundate in propriile case. In urma verificarilor realizate de Administratia Bazinala ABA Prut-Barlad in zona luciului de apa din Hlincea, s-a descoperit faptul ca aici au fost facute mai multe amenajari fara acte legale, iar cel mai grav aspect tine de faptul ca a fost blocata continuitatea unui curs de apa, ceea ce poate duce la acumulari masive in apropiere, iar mai departe la inundarea gospodariilor. „Reprezentanti ai ABA Prut-Barlad si Unitatea Administrativ Teritoriala comuna Ciurea s-au deplasat pe teren in zona lacului de apa din Hlincea – comuna Ciurea, in scopul verificarii unei sesizari referitoare la disconfortul generat de lacul de acumulare amenajat de domnul Maruntelu Marian prin bararea cursului de apa necodificat Cetatuia – strada Ion Matei, constatand ca numitul a pus in aplicare un proiect de amenajare a vaii cursului de apa necodificat Cetatuia fara acte de reglementare din punct de vedere al gospodaririi apelor. In urma controlului, UAT comuna Ciurea, cat si domnului Maruntelu Marian li s-au trasat masuri cu privire la golirea lacului amenajat pe cursul de apa necodificat Cetatuia (marginit la nord de digul traversat de strada Ion Matei), precum si interventia operativa in caz de producere a unor inundatii conform Planului de aparare a comunei Ciurea”, a declarat Petru Avram, director al Administratiei Bazinale ABA Prut-Barlad.

Vezi si: Dezvaluiri incendiare! Sacalii imobiliari au sarit ca hienele pe vila de lux a unui medic grec! Afaceristi controversati vor sa puna stapanire pe o zona de vis – FOTO

Privatii au construit abuziv pe terenul statului

Numeroase familii locuiesc la intersectia strazilor Stefan Cortez cu strada Ion Matei, acolo unde exista un luciu de apa intins pe o suprafata de aproape 9.000 mp. Iesenii din zona sustin ca s-a abuzat de faptul ca lacul este intr-o situatie neclara in ceea ce priveste cota parte care revine Agentiei Domeniilor Statului, iar constructorii au intrat abuziv si pe terenul statului cu amenajari ilegale, fiind distrusa astfel o portiune intinsa de zona verde si chiar acoperit o parte din luciul de apa. „Din declaratiile reprezentantilor UAT comuna Ciurea, lucrarile de construire sunt realizate pe terenul ce apartine ADS, conform Legii 165 din inventarul contabil al UAT comuna Ciurea. In perioada urmatoare, inspectorii de specialitate in gospodarirea apelor vor efectua un control comun alaturi de comisarii Garzii de Mediu, in vederea stabilirii stadiului realizarii masurilor dispuse anterior”, au mai precizat reprezentantii ABA Prut Barlad.
Cu toate ca Marian Maruntelu, un dezvoltator imobiliar local care detine mai multe terenuri in Zona Metropolitana Iasi, a negat initial ca a blocat cursul de apa prin amenajarile facute in zona lacului Hlincea, controalele efectuate de autoritati au demonstrat contrariul.

Contactat telefonic pentru a comenta situatia, acesta a raspuns sec. „Asta e situatia!”, a fost reactia lui Marian Maruntelu, afacerist imobiliar din Iasi.

Vezi si: IMAGINI SOCANTE: Dupa rechinii imobiliari, potopul! Ieseni sechestrati in vile dupa ce s-a construit ilegal peste cursul unei ape! Autoritatile au asteptat tragedia – FOTO, VIDEO

Oamenilor le este frica sa nu fie inundati complet

Dupa ce a fost blocat cursul de apa, in urma precipitatiilor abundente de la finalul lunii iunie, familiile de pe malul lacului au fost pur si simplu sechestrate in propriile case dupa ce apa s-a ridicat cu mult peste nivelul normal. Oamenii acuza ca totul s-a intamplat dupa ce nivelul apei din iaz s-a ridicat din cauza faptului ca a fost improvizat un baraj care blocheaza cursul apei, ceea ce face ca aceasta sa nu mai aiba continuitate si sa se scurga mai departe pe cursul ei normal.
„A fost blocata continuitatea apei si s-a ajuns aici. Atat inainte de calugar, cat si dupa acesta, a fost astupata scurgerea si apa nu se mai poate duce pentru a se pastra un echilibru, nivelul creste tot mai mult. Imi este frica sa nu vina de tot apa peste mine, suntem vreo opt familii afectate grav din cauza asta si acum lucram la o adresa oficiala prin care vrem sa cerem Primariei sa intervina la deblocarea cursului de apa. Am cerut asta in repetate randuri pana acum, dar nu s-a facut nimic. In zona lucreaza Marian Maruntelu, el construieste cum vrea si unde vrea in vecinatatea luciului de apa, chiar daca nu este proprietar pe toata aceasta zona. El a blocat scurgerea apei pentru a face aici o baza de agrement cel mai probabil. Din cauza lui, o intreaga comunitate avem de suferit”, s-a plans un iesean care locuieste in zona Hlincea.

Vezi si: O zona de vis din Iasi a fost distrusa complet de buldozere! Constructii ilegale, ridicate de rechinii imobiliari! Vecinii sunt disperati – FOTO

Reamintim faptul ca, in apropierea luciului de apa din Hlincea, au fost amenajate mai multe anexe si constructii, iar o portiune de teren a fost acoperita complet cu mai multe straturi de pamant. Lucrarile sunt realizate la comanda lui Marian Mititelu, un dezvoltator imobiliar local care a pus mana pe o portiune din terenul si iazul respectiv, iar la scurt timp a inceput sa faca modificari si constructii care au atras numeroase reclamatii din partea vecinilor. Terenul a fost cumparat in urma cu mai multi ani de la o pensionara din Botosani, pe nume Maria Sertis, iar apoi au fost vandute parcele la preturi mult mai mari. In urma reclamatiilor, inspectorii Garzii Nationale de Mediu au realizat o serie de controale si au descoperit faptul ca anexele respective au fost ridicate in conditii ilegale, motiv pentru care a fost aplicata o sanctiune usturatoare de 40.000 de lei.

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Toate drepturile sunt rezervate sursei