Eclipsa totala de soare in America de Sud: Bilete de 2.000 de dolari pentru a urmari fenomenul din desertul Atacama

Mii de oameni pasionati de astronomie s-au adunat marti in tari din America de Sud pentru a urmari eclipsa totala de soare, iar multi dintre ei, in locuri special amenajate. Eclipsa a debutat in Pacific, iar umbra de aproximativ 10.000 de kilometri a ajuns pana in Chile si Argentina si cele mai puternice telescoape de aici. Singurul teritoriu din Pacific in care a fost vizibila eclipsa total a fost Insula Oeno, nelocuita. Fenomenul a durat aici trei minute, incepand cu ora locala 10.24. Apoi, umbra a atins coasta Chile, in apropiere de La Serena, la ora locala 16.38. Ea a fost observata si in parti din nordul tarii, in Coquimbo, regiune recunoscuta pentru numeroasele observatoare.

Cum ar fi viata pe Pamant daca am gravita in jurul a doi sori

Cei care au dorit sa aiba privilegiul de a urmari eclipsa alaturi de astronomii de la European Southern Observatory din desertul Atacama au platit 2.000 de dolari pentru un bilet. Biletele au fost epuizate in trei minute. Ultimii care au vazut eclipsa pe teritoriul sud-american au fost cei din Chascomús (districtul Buenos Aires), la ora locala 17.44. „Este complet uimit de totalitate”, a spus astronomul Patrick McCarthy, citat de BBC. „Trebuie sa spun, indiferent de cat dureaza – pare 8 minute. Esti atat de prins, incat te trezesti spunand «Inapoi, inapoi! Nu am terminat». Trece imediat”. McCarthy a urmarit evenimentul in Chile. El este vicepresedinte al Giant Magellan Telescope, construit in desertul Atacama.

„Sa intri in eclipsa totala de soare iti da un sentiment remarcabil. Culorile au o tenta albastruie, umbrele se schimba si tot de pe pamant pare spalacit. Pare ca lumea devine intunecoasa, aproape monocromatica”, a mai explicat McCarthy. Eclipsa a putut fi vazuta ca partiala in Peru, Ecuador, Paraguay, Bolivia, Uruguay si zone din Columbia, Brazilia, Venezuela si Panama. Doar pe coasta de nord a Americii de Sud nu a putut fi vizibila. Urmatoarea eclipsa totala de soare va putea fi vazuta pe continent pe 14 decembrie 2020.

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

loading...


Loading...

Toate drepturile sunt rezervate sursei

loading...
Loading...