Donald Trump, despre achizitionarea Groenlandei: ”Este o mare tranzactie imobiliara”

Presedintele american Donald Trump isi confirma interesul de a cumpara Groenlanda de la Danemarca, o eventualitate pe care a catalogat-o drept o ”mare tranzactie imobiliara”, precizand ca nu este vorba despre o prioritate a Statelor Unite, relateaza AFP. ”Este un lucru despre care am vorbit. Ideea a aparut si am spus ca, strategic vorbind, este, bineinteles, interesant si ca am fi interesati, dar vom vorbi un pic cu Danemarca”, a adaugat presedintele, precizand ca aceasta nu este ”prioritatea numarul unu” a Guvernului sau.

Cotidianul economic The Wall Street Journal (WSJ) a scris joi ca presedintele american, un magnat in domeniul imobiliar inainte sa intre in politica, s-a ”aratat in mai multe randuri interesat de cumpararea” acestui teritoriu care numara 56.000 de locuitori si a discutat despre acest lucru cu consilierii sai de la Casa Alba. Presedintele s-a informat despre resursele naturale si importanta geopolitica a regiunii, potrivit ziarului. Intrebat de jurnalisti despre posibilitatea de a face schimb intre Groenlanda si un teritoriu american, Trump a raspuns ca ”multe lucruri se pot face”.

”In principal este o mare tranzactie imobiliara”, a apreciat el.

Uriasa insula la Arctica ”face mult rau Danemarcei, pentru ca ei pierd aproximativ 700 de milioane de dolari in fiecare an pentru a o intretine… Iar strategic, pentru Statele Unite asta ar fi simpatic”, a explicat presedintele. Groenlanda a fost o colonie daneza pana in 1953, data la care a intrat in ”Comunitatea regatului” danez. In 1979, insula a obtinut statutul de ”teritoriu autonom”, insa economia sa depinde in continuare de subventii puternice de la Copenhaga. ”Groenlanda este bogata in resurse pretioase (…). Suntem pregatiti sa facem afaceri, nu sa vindem” teritoriul, a reactionat vineri Ministerul groenlandez de Externe pe Twitter.

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

loading...


Loading...

Toate drepturile sunt rezervate sursei

loading...
Loading...