Doliu in lumea muzicii. A decedat compozitorul Sid Ramin, premiat cu Oscar pentru adaptarea muzicii din „West Side Story”

Compozitorul Sid Ramin, premiat cu Oscar pentru adaptarea muzicii din „West Side Story” impreuna cu Saul Chaplin, Johnny Green si Irwin Kostal, a murit la varsta de 100 de ani. Ramin, compozitor si aranjor, a colaborat o lunga perioada cu Leonard Bernstein, a fost premiat, de asemenea, cu Daytime Emmy si Grammy pentru lucrarile sale. El a murit pe 1 iulie, la New York, din cauze naturale.

Doliu in muzica romaneasca, anuntat in urma cu putin timp de Loredana Groza

Sid Ramin a primit in 1961 un trofeu al Academiei americane de film pentru adaptarea muzicii „West Side Story”, original orchestrata de Bernstein pentru Broadway in 1957. Pentru aceeasi lucrare a primit un Grammy, iar in 1983, un Daytime Emmy, pentru muzica din show-ul TV „All My Children”. Dupa ce a lucrat un timp in televiziune, in 1953, Ramin a inceput activitatea pe Broadway, cu „Wonderful Town” al lui Bernstein. Cei doi fusesera prieteni in copilarie si s-au reintalnit in teatru.

Au lucrat impreuna la mai multe proiecte, iar Ramin a semnat muzica si aranjamentul pentru mai mult de zece alte musicaluri, intre care „Gypsy” al lui Jule Styne-Sondheim, in 1959, „Wildcat” al lui Cy Coleman, in 1960, „A Funny Thing Happened on the Way to the Forum” al lui Sondheim, in 1962, si „1600 Pennsylvania Avenue” al lui Bernstein si Alan Jay Lerner, in 1976. Cat priveste televiziunea, Ramin a semnat muzica „The Patty Duke Show” (1963) si tema primului serial al lui Peter Falk, „The Trials of O’Brien” (1965). Intre filmele pentru care a lucrat s-au numarat „Too Many Thieves” (1966), „Stiletto” (1969) si remake-ul TV „Miracle on 34th Street” (1973).

A lucrat in publicitate, realizand mai multe jingle-uri emblematice, a inregistrat cinci albume instrumentale in anii 1950-1960 si a aranjat si dirijat numeroase albume pentru artisti ca Barbra Streisand, Andy Williams, Robert Goulet si The Ames Brothers.

Sid Ramin s-a nascut pe 22 ianuarie 1919, la Boston. A urmat cursurile universitatii din oras, ale New England Conservatory si Columbia University. A inceput sa compuna si sa faca aranjamente cand se afla in armata, in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In 1999, a primit premiul „Irwin Kostal” pentru intreaga activitate din partea American Society of Music Arrangers.

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Toate drepturile sunt rezervate sursei