CCR amana din nou Codurile Penale. O decizie ar putea veni joi

Curtea Constitutionala a amanat din nou, pentru a sasea oara, o decizie pe sesizarile formulate de USR, PNL si de presedintele Klaus Iohannis privind modificarile aduse de Parlament Codului Penal si Codului de Procedura Penala.

Sesizarile se refera la Legea pentru modificarea si completarea Legii 286/2009 privind Codul Penal, precum si a Legii 78/2000 pentru prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie, dar si la Legea pentru modificarea si completarea Legii 135/2010 privind Codul de Procedura Penala, precum si pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara.

Judecatorii CCR au decis deja in mai multe randuri amanarea pronuntarii asupra sesizarilor depuse de Opozitie si de seful statului.

Un nou termen a fost stabilit pentru joi, 11 iulie.

CCR a mai avut aceste sesizari pe ordinea de zi, si in 22 mai, in 28 mai, in 4 iunie in 26 iunie si in 4 iulie.

Uniunea Salvati Romania a depus, impreuna cu PNL, doua sesizari de neconstitutionalitate, sustinand ca, prin aceste proiecte de lege, se aduc peste 300 de modificari „nocive” CP si CPP.

USR considera ca toate aceste modificari vin in contradictie nu doar cu statul de drept, „subrezind politica penala a Romaniei” si favorizand infractorii, ci si cu Legea fundamentala.

Seful statului a mentionat in sesizare ca legea privind modificarea Codului Penal a fost supusa controlului anterior de constitutionalitate, prin Decizia 650/2018 CCR constatand neconstitutionalitatea unora dintre dispozitiile sale, insa, in procedura reexaminarii, Parlamentul a adoptat actul normativ criticat cu depasirea limitelor fixate de Curtea Constitutionala.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 24 aprilie, ca for decizional, proiectele pentru modificarea CP si CPP. Procedura parlamentara a fost reluata dupa ce lui Tudorel Toader i s-a reprosat ca nu initiaza OUG pentru aceste modificari. Ulterior, Toader a demisionat din functia de ministru al Justitiei, in loc fiind numita Ana Birchall.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Toate drepturile sunt rezervate sursei