Acasă ADEVARUL Atacuri israeliene în Siria: Şapte combatanţi sirieni şi iranieni au fost ucişi

Atacuri israeliene în Siria: Şapte combatanţi sirieni şi iranieni au fost ucişi

Israelul nu a revendicat atacul, care a avut loc cu puţin înainte de miezul nopţii de joi spre vineri, în apropierea capitalei siriene Damasc.
Însă Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR) a evocat ”atacuri aeriene” efectuate de Israel, iar o sursă militară citată de presa de stat siriană tiruri de ”rachete” provenind din spaţiul aerian al Platoului ”Golan sirian ocupat”.
De la începutul Războiului din Siria, în 2011, Israelul a comis sute de atacuri vizând poziţii militare ale puterii lui Bashar al-Asaad, dar şi aliaţii acestuia de neclintit – Iranul şi Hezbollahul libanez, doi inamici ai statului evreu.
Potrivit SOHR, care dispune de o vastă reţea de surse în întreaga Sirie, rachete au vizat ”sectorul aeroportului de la Damasc” şi au ucis trei militari sirieni şi patru membri ai Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republice islamice Iran.
Bombardamentele au vizat atât un ”vehicul” pe drumul care asigură o legătură între aeroport şi cartierul de periferie Sayeda Zeinab, în sudul Damascului, cât şi o ”încărcătură de armament” la puţin timp după sosirea unui avion cargo pe aeroport, a declarat pentru AFP directorul SOHR Rami Abdel Rahman.
În capitala siriană, un corespondent AFP a auzit explozii puternice.
Presa de stat siriană nu a anunţat victime. Însă  agenţia oficială siriană de presă Irna a anunţat vineri că apărarea antiaeriană a fost activată împotriva unor ”ţinte ostile pe cerul Damascului”.
O sursă militară citată de agenţia siriană a anunţat tiruri de ”rachete provenind din Golanul sirian ocupat” de către Israel.
Apărarea antiaeriană ”a doborât un anumit număr de rachete inamice înainte ca acestea să-şi atingă ţinta”, a dat asigurări sursa citată.

”TRANSFER DE ARMAMENT”

Lideri israelieni s-au exprimat în mai multe rânduri în mod public cu privire la campania lor în Siria, subliniind că Israelul nu va permite acestei ţări devastate de război să devină un ”cap de pod” al Teheranului.

La 6 februarie, 23 de militari sirieni şi combatanţi străini au fost ucişi în atacuri israeliene în Siria care au vizat instalaţii militare în regiunea Damasc şi în sudul ţării.
În noiembrie, armata israeliană a revendicat o serie de atacuri aeriene vizând ţinte militare aparţinând forţelor guvernamentale şi Forţei al-Qods a Gardienilor Revoluţiei, soldate cu 23 de morţi în rândul combatanţilor, inclusiv 16 străini, potrivit SOHR.
Premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu a confirmat atunci că Forţa al-Qods, însărcinată cu operaţiunile externe ale republicii islamice, s-a aflat între ţintele sale.
El a acuzat atunci Iranul că se pregătea de atacuri vizând israelul şi a dat asigurări că face totul pentru a le împiedica.
”Asta include măsuri necesare în vederea împiedicării transferului de armament letal din Iran în Siria, indiferent că sunt pe cale aeriană sau terestră”, sublinia Netanyahu atunci.
Declanşat în martie 2011 prin reprimarea în sânge a unor manifestaţii antiguvernamentale de către regim. Războiul din Siria s-a soldat cu peste 380.000 de morţi şi a aruncat pe drumul exilului milioane de oameni.
De-a lungul timpului, conflictul a devenit tot mai complex, prin implicarea unor puteri regionale şi internaţionale.
Principalul front al Războiului din Siria se află în prezent în nord-vestul ţării, unde forţele regimului al-Assad şi aliatul său rus încearcă să recucerească regiuni aflate sub controlul jihadiştilor şi rebelilor.

Cele mai citite

Inna nu a uitat de unde a plecat! „Mai sunt mulți oameni care îmi spun că nu m-am schimbat ca om”

INNA este una dintre artistele din România care a cunoscut succesul internațional. Este iubită și apreciată peste tot pe unde merge. Deși este celebră...

Dragoljub Bajic, invitat in spectacolul Don Carlo, de Giuseppe Verdi, pe scena Operei Nationale Bucuresti

Opera Nationala Bucuresti prezinta sambata, 29 februarie 2020, incepand cu ora 18:30 "Don Carlo", opera in patru acte de Giuseppe Verdi. Regia, decorul, costumele...

Şedinţa pentru învestirea guvernului Orban 2 a fost amânată pentru că nu e cvorum

Şedinţa pentru învestirea guvernului Orban 2 a fost amânată pentru că nu e cvorum Şedinţa de plen a Parlamentului pentru învestirea Guvernului Orban 2 a...

Marcel Ciolacu: De această dată, PSD nu va face nicio propunere de prim ministru / Îmi pare rău că președintele a fost pus în...

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni că PSD nu va face nicio propunere de prim ministru, după ce Curtea Constituțională a cerut reluarea...

Un episcop recomandă credincioșilor ”să se ungă zilnic cu untdelemn” împotriva coronavirusului

Episcopul Siluan al Italiei, din cadrul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a transmis un mesaj credincioşilor ortodocşi români, care se află în Italia și care...

După ce a zis ca va fi „vai de noi” dacă apare coronavirusul în România, medicul român s-a răzgândit. Spitalul în care lucrează e...

Medicul Cătălin Dudu de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, care duminică seara a scris pe Facebook că în cazul apariţiei unei...

Marcel Ciolacu a EXPLODAT după decizia CCR: Mă bucură că democraţia funcţionează încă în România

Curg reacțiile din PSD după ce CCR a decis că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui...

Ministerul Sănătății, apel către cetățeni: cum să ne protejăm de coronavirus

Ministerul Sănătății transmite, luni, într-un comunicat, sfaturi despre cum am putea să nu fim contaminați cu noul coronavirus. Printre acestea se află: spălatul frecvent...